Tips om te bloggen #1

Tips om te bloggen | Blog schrijven tips en tricks

Blog   •   8 maart 2021

‘Iedere twee weken een blog plaatsen op mijn website? O dat laat ik Els van de receptie wel doen. Die kan tussendoor wel even een verhaaltje typen. Komt goed.’

Behalve dat ik de naam van de receptioniste natuurlijk heb veranderd, heb ik deze opmerking pasgeleden tijdens een eindevaluatie nog voorbij horen komen. Dit antwoord kwam van een klant als reactie op het advies dat ik hem gaf om te beginnen met bloggen. Maar is dat hoe het werkt? Gewoon even een verhaaltje typen en dat online plaatsen… Nee natuurlijk niet.

Wil jij met jouw blogs jezelf in de kijker spelen bij klanten?
Beter worden opgepikt door zoekmachines als Google?

Met de blogtips van deze week leg jij een goede basis voor het schrijven van een blog. 

1. Kies één onderwerp

Waarschijnlijk heb jij een denkbeeldige lijst met interessante feitjes over jouw producten, maar ga even rustig zitten voordat je deze allemaal in één artikel propt. Pak pen en papier – of open een Word-document – en schrijf alle onderwerpen die in je hoofd rondfladderen op. Focus je per blog op één onderwerp, zodat het voor de lezer duidelijk is wat hij of zij in het artikel gaat lezen.

2. Bepaal het doel

Iedere blog heeft een doel. Zo bevat dit blogbericht tips over hoe jij het beste een blog kunt schrijven, dus het is bedoeld om jou te helpen en informeren. Je kunt ook een bericht schrijven, omdat je mensen graag wilt vermaken en positiviteit wilt verspreiden. Plaats je het om de lezer aan te zetten tot het afnemen van een dienst of het kopen van een product, dan moet het overtuigen.

Bepaal het doel en houd dit tijdens het schrijven voor ogen. Wil je dat mensen na het lezen bijvoorbeeld meer informatie aanvragen of een comment plaatsen? Vraag dit dan. Het is slim om iedere blog af te sluiten met een goed geformuleerde call-to-action.

3. Gebruik zoektermen

Je start met bloggen, omdat je jouw online zichtbaarheid wilt vergroten. Lukraak beginnen met tikken, dat gaat hem dus niet worden. Kies voor een onderwerp waarop jouw potentiele klanten in Google zoeken. Hoe je daarachter komt? Met een zoekwoordenonderzoek – daarover binnenkort meer.

Let erop dat het moeilijk kan zijn om op korte zoektermen, die uit slechts één of twee woorden bestaan, te scoren. Selecteer daarom combinaties van meerdere zoekwoorden, zodat er een longtail zoekwoordencombinatie ontstaat. Ook is het op deze manier eenvoudiger om verschillende blogonderwerpen te bedenken.

Voorbeeld:
Je hebt een webshop met sneakers voor heren.
Korte zoekterm: Heren sneakers.
Longtail zoekterm: Sneakertrends voor heren 2021.

Meer informatie

Vind jij het schrijven van blogs lastig…
Is er niemand in jouw team die er echt kaas van heeft gegeten…
Lukt het je wel om een blog te schrijven, maar kun je het niet consequent volhouden…

Kies ervoor om het laten schrijven van blogs uit te besteden.
Wist je dat je voor 100 euro per maand al een blogabonnement kunt afsluiten?

Nieuwsgierig hoe dat precies werkt? Lees meer over mijn blogabonnementen.

Welkom! In mijn blog lees je alles over tekstschrijven. Op zoek naar tips, informatie of inspirerende artikelen over het schrijven van (online) content? Iedere twee weken plaats ik een nieuw bericht.

Verzoekjes of opmerkingen?
Ik schrijf graag over dingen die jou interesseren. Laat het me weten: info@tekst-atelier.nl

Enthousiast na het lezen van mijn blogs?

Volg me op LinkedIn en krijg een melding als ik een nieuw exemplaar plaats.