Nadelen werken als freelancer

nadelen werken als freelancer

Blog   •   14 september 2020

Oei, werk je als freelancer? Dat zou ik niet kunnen. Het lijkt me erg stressvol.
Als zzp’er werken, dat lijkt me fantastisch, maar toch durf ik die stap niet te maken.
Heeft het werken als zzp’er niet meer na- als voordelen?

De freelancers onder ons zullen de bovenstaande opmerkingen waarschijnlijk wel herkennen. Denk jij erover om als zzp’er aan de slag te gaan, maar twijfel je? Goed dat je op zoek bent naar alle voor- en nadelen. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken waar je helemaal achterstaat.

Lees ook: de voordelen van werken als freelancer.

Geen urengarantie

De ene week loop je over van het werk en de andere week heb je bijna niets te doen waardoor je je voornamelijk focust op het zoeken van nieuwe opdrachten en administratieve werkzaamheden. Als freelancer heb je geen vast werk waardoor je niet iedere week hetzelfde aantal uren kunt maken. Met een baan in loondienst weet je precies wat je iedere maand verdient, maar als zelfstandig ondernemer kan dit onzeker zijn. Tenzij je vaste opdrachtgevers hebt die je iedere maand voor een x aantal uur aan opdrachten leveren. Zelf heb ik een aantal vaste opdrachtgevers, wat voor enige zekerheid zorgt. Maar deze vlieger gaat niet altijd op. Sinds Covid-19 heb ik het veel minder druk. Bedrijven staan op de overlevingsmodus en zijn minder bezig met het updaten van hun website en verbeteren van teksten. De onzekerheid van het aantal werkuren is een van de grootste nadelen van werken als freelancer.

Op zoek naar opdrachtgevers

Als freelancer moet je er zelf voor zorgen dat je aan het werk blijft. Er is geen werkgever die je telkens van nieuwe werkzaamheden voorziet. In het begin is het best lastig om op zoek te gaan naar opdrachtgevers. Hoe pak je het aan, hoe verkoop je jezelf en wat wordt je uurtarief? Gelukkig zal je merken dat je er na een aantal pogingen beter in wordt om te verwoorden wat je voor de klant kunt betekenen en waarom ze voor jou moeten kiezen i.p.v. een van je concullega’s.

De boekhouding en administratie

De boekhouding en administratie, de meeste freelancers worden er niet vrolijk van. Het aantal gewerkte uren en je uitgaven bijhouden en de omzetbelasting en jaarlijkse aangifte doen, zijn geen favoriete bezigheden. Zodra het financieel mogelijk is, besteden veel zzp’ers de boekhouding dan ook direct uit.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen opbouwen

Tja, dit zijn twee dingen die je van tevoren kunt onderschatten. Als werknemer in loondienst is alles goed voor je geregeld. Als je ziek wordt, dan meld je dit op je werk en vervolgens krijg je aan het eind van de maand gewoon je salaris gestort. Als ondernemer werkt dat niet zo. Ook niet als je voor lange tijd arbeidsongeschikt wordt. Hierom is het slim om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Ben je ziek dan kun je daarop terugvallen; een fijne gedachte. Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen kunnen nogal hoog oplopen in de kosten. Het is daarom aan te raden, om meerdere verzekeraars met elkaar te vergelijken.

Daarnaast bouw je als freelancer ook geen pensioen op. Wil je er op je oude dag warmpjes bijzitten, dan moet je hiervoor dus zelf geld opzijzetten of een lijfrentepolis afsluiten.

Meer weten over het opbouwen van pensioen als zelfstandig ondernemer? Lees dan ook: Pensioen opbouwen als freelancer.

Opdrachtgevers die te laat betalen

Of zelfs helemaal niet. Het kan gebeuren. En als het gebeurt, dan is dat echt ontzettend muf. En dat is nog zacht uitgedrukt. Gelukkig is het mij nog nooit overkomen, maar ik hoor wel eens van andere freelancers dat zij facturen hebben moeten afboeken, omdat de betaling echt niet meer zal komen. Het is het risico van het werken als freelancer.

Bij grotere opdrachten is het daarom aan te raden om van tevoren een aanbetaling te vragen. Zo heb je op voorhand toch iets meer zekerheid waardoor je met een geruster gevoel aan het werk kunt.

Gezellig met collega’s kletsen…

Dat is er helaas niet bij. Ten minste, niet face to face. Een praatje bij het koffiezetapparaat, samen gaan lunchen of na een frustrerend gesprek met een klant even stoom afblazen bij je favoriete collega; het is niet aan de orde.

Zelf mis ik het soms wel om met anderen op kantoor te werken, maar ik moet zeggen dat ik mijn werkzaamheden uiteindelijk wel het beste kan uitvoeren als ik alleen ben. Heb ik zin in een praatje, dan bel ik over het algemeen een vriendin of spreek af om in de middag een bakje koffie te doen. Zo heb ik toch nog het collega-gevoel en voel ik me niet helemaal een lonely ranger. In het verleden werkte ik ook wel eens een andere freelancer één dag per week samen. Mocht je het dus niet fijn vinden om alleen aan het werk te zijn, dan kun je er ook voor kiezen om een gedeelde werkplek te huren of in een koffietentje te gaan werken waar meer freelancers hun werkzaamheden uitvoeren. Zelf woon ik in Den Bosch en hier hebben we meerdere koffietentjes die populair zijn om te werken.

Meer informatie over de nadelen van werken als freelancer

Weet je nog een ander nadeel die ik niet heb genoemd, deel deze dan onder in de comments. Ik ben benieuwd wat jij als grootste belemmering ziet om als freelancer aan de slag te gaan.

Vraag jij je af waarom ik ondanks alle nadelen toch heb gekozen voor het werken als freelancer? Omdat de voordelen van werken als freelancer voor mij zwaarder wegen.

Contact

Welkom! In mijn blog lees je alles over tekstschrijven. Op zoek naar tips, informatie of inspirerende artikelen over het schrijven van (online) content? Iedere twee weken plaats ik een nieuw bericht.

Verzoekjes of opmerkingen?
Ik schrijf graag over dingen die jou interesseren. Laat het me weten: info@tekst-atelier.nl

Heb jij een onderneming en wil je ook graag een blog beginnen? Houd mijn blog dan in de gaten voor tips.

Geen tijd of inspiratie om zelf een blog bij te houden? Een tekstschrijver inhuren voor het schrijven van blogs is een waardevolle investering. Geef het uit handen en laat mij jouw online zichtbaarheid vergroten.