Voordelen werken als freelancer

voordelen werken als freelancer

Blog   •   31 augustus 2020

Waarom heb je ervoor gekozen om als freelancer aan de slag te gaan?
Is dat nou echt beter?
Ik zou het niet kunnen…

In mijn omgeving reageren mensen erg verschillend op het feit dat ik als freelancer werk. Sommigen lijkt het fantastisch, anderen geven aan dat zij het echt niet zouden willen. En dat begrijp ik. Het werken als freelancer brengt zowel voor- als nadelen met zich mee.

Vrijheid

Het grootste voordeel van werken als freelancer is voor mij de vrijheid die ik heb. Ik hoef niet iedere dag op een bepaald tijdstip ergens aanwezig te zijn en kan hierdoor mijn uren indelen zoals ik dat zelf wil. En het mooie is, dat ik overal op de wereld kan werken. Als er maar een wifi-connectie is.

Mijn ideaalplaatje? Werken en reizen combineren. Een echte digital nomad zijn. En dat is precies wat ik in 2018 en 2019 heb gedaan. Een wereldreis van 20 maanden waarin ik zowel de wereld ontdekte als teksten creëerde. In 2020 ben ik – o.a. vanwege Covid-19 – gewoon in Nederland, maar zodra het weer veilig is, kan ik door de vrijheid die ik als freelance tekstschrijver heb die backpack weer opbinden en er vandoor gaan.

Eigen baas zijn

Werk je voor een werkgever, dan is hij verantwoordelijk voor het aanleveren van werk. Word je op een project gezet waarmee je geen affiniteit hebt, dan moet je daar toch mee dealen. Als eigen baas kan ik zelf bepalen welke projecten ik aanneem en hoe ik mijn uren indeel. Natuurlijk moet ik wel rekening houden met een deadline, maar of ik de teksten nu midden in de nacht schrijf of op een vroege zondagochtend dat maakt niemand iets uit. Het gaat om het resultaat en daar houd ik van.

Vijf dagen per week van 9 tot 5 aanwezig moeten zijn op kantoor daar word ik niet vrolijk van. Ik geloof bovendien dat we ook veel productiever zijn als we niet 8 uur achter elkaar werken, maar deze opsplitsen. Althans, dat heb ik bij mezelf gemerkt.

Diversiteit

Als freelancer werk je – over het algemeen – met verschillende opdrachtgevers samen. Iedere opdrachtgever is anders, heeft zijn eigen behoeftes en doelgroep. Hierdoor zijn mijn werkzaamheden afwisselend en uitdagend. Ik vind het zelf erg leuk om met startende ondernemers samen te werken, omdat die bruisen van energie. Klik ik absoluut niet met een potentiele opdrachtgever, dan kan ik ervoor kiezen om de samenwerking niet aan te gaan. Gelukkig is me dit tot op heden pas één keer overkomen, maar dat de optie er is dat geeft me een fijn gevoel.

Meer informatie over de voordelen werken als freelancer

Zit je erover te denken om aan de slag te gaan als freelancer? Wat leuk! Het werken als freelancer brengt je ontzettend veel positieve dingen. Maar, er zijn natuurlijk ook een aantal nadelen waarmee je rekening moet houden. De keus om aan de slag te gaan als freelancer kan je pas maken als je de voor- en nadelen tegen elkaar hebt afgewogen.

Benieuwd naar de nadelen? Lees dan ook: nadelen werken als freelancer.

 

Contact

Welkom! In mijn blog lees je alles over tekstschrijven. Op zoek naar tips, informatie of inspirerende artikelen over het schrijven van (online) content? Iedere twee weken plaats ik een nieuw bericht.

Verzoekjes of opmerkingen?
Ik schrijf graag over dingen die jou interesseren. Laat het me weten: info@tekst-atelier.nl

Heb jij een onderneming en wil je ook graag een blog beginnen? Houd mijn blog dan in de gaten voor tips.

Geen tijd of inspiratie om zelf een blog bij te houden? Een tekstschrijver inhuren voor het schrijven van blogs is een waardevolle investering. Geef het uit handen en laat mij jouw online zichtbaarheid vergroten.