HET VERSCHIL TUSSEN EEN TEKSTSCHRIJVER EN EEN COPYWRITER

Blog   •   28 december 2018

SEO-teksten, een foutloze sollicitatiebrief of een pakkende slogan laten verzinnen? Wie benader je dan, de tekstschrijver of copywriter? Geen idee? Dat is niet zo gek. Want wat is nu precies het verschil tussen deze beroepen?

Inmiddels reis ik alweer ruim een jaar rondom de wereld als een zogenoemde digital nomad. Ik ontdek onze mooie planeet en ben tegelijkertijd werkzaam als tekstschrijver en copywriter. Van andere reizigers krijg ik echter vaak de vraag wat ik nu eigenlijk precies doe én wanneer ik antwoord een copywriter te zijn, valt er vaak een stilte of aanschouw ik een stel opgetrokken wenkbrauwen. Hetzelfde geldt als ik aangeef een tekstschrijver te zijn. Wat beide beroepen inhouden en wat het verschil is? In dit artikel ga ik er uitgebreid op in.

Wat is een tekstschrijver?

Een tekstschrijver is iemand die zich bezighoudt met – hoe verrassend – het schrijven van teksten. Van deze persoon mag je verwachten dat hij keurige, foutloze brieven, brochures en persberichten weet op te stellen. De specialisatie van een tekstschrijver is dan ook het schrijven van correcte teksten. Iedere grammaticale regel en constructie kent hij uit zijn hoofd en hij wijkt hier dan ook over het algemeen niet vanaf. Ik zeg over het algemeen, want er zijn ook tekstschrijvers die het leuk vinden te spelen met taal én niet bang zijn de regels te overtreden en ongebruikelijke constructies te gebruiken.

Wat is een copywriter?

Een copywriter is een schrijver die zich focust op het schrijven van commerciële teksten. Hij denkt in geuren en kleuren en schrijft teksten die mensen aanzetten tot actie; zoals het kopen van een product, inschrijven voor een nieuwsbrief of het afnemen van een dienst. Om dit soort teksten te produceren is het soms nodig in spreektaal te schrijven en rare streken uit te halen, zodat de tekst lekker wegleest. Een copywriter begint een zin dan ook regelmatig met want, maar of en én schaamt zich niet om ietwat ongebruikelijke grammaticale constructies aan te houden. Hij of zij is als het ware een verkoper die schriftelijk communiceert.

Een copywriter kan ook een tekstschrijver zijn en vice versa

Om de doelgroep te bereiken, is het belangrijk dat de copywriter ook foutloze teksten weet op te stellen. De meeste copywriters zijn dan ook zeer bedreven in de Nederlandse taal. Andersom kan een tekstschrijver ook in staat zijn enthousiasmerende content te ontwikkelen die de doelgroep raakt en aanzet tot actie. Eigenlijk kan je stellen dat copywriting een specialisme is van een tekstschrijver.

Een tekstschrijver of toch een copywriter? Wat ben ik?

Ik houd me voornamelijk bezig met het schrijven van SEO waardige content. Mijn teksten zijn bedoeld om te enthousiasmeren en mensen aan te zetten tot actie. Op de eerste plaats ben ik dus een copywriter. Echter, houd ik me ook bezig met het (her)schrijven van offline teksten, zoals informatieve brochures en sollicitatiebrieven. Dat zijn weer handelingen die over het algemeen worden uitgevoerd door een tekstschrijver. Een Neerlandicus, dat ben ik niet, maar taal dat is toch wel echt mijn ding 😉

Teksten voor jouw website laten schrijven die hoog scoren in Google én worden gewaardeerd door jouw bezoekers en klanten? 

Als SEO tekstschrijver – ja deze term heeft toch echt mijn voorkeur – ben ik de aangewezen persoon om jou daarbij te helpen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Stuur me geheel vrijblijvend een bericht.

Contact

Welkom! In mijn blog lees je alles over tekstschrijven. Op zoek naar tips, informatie of inspirerende artikelen over het schrijven van (online) content? Iedere twee weken plaats ik een nieuw bericht.

Verzoekjes of opmerkingen?
Ik schrijf graag over dingen die jou interesseren. Laat het me weten: info@tekst-atelier.nl

Heb jij een onderneming en wil je ook graag een blog beginnen? Houd mijn blog dan in de gaten voor tips.

Geen tijd of inspiratie om zelf een blog bij te houden? Een tekstschrijver inhuren voor het schrijven van blogs is een waardevolle investering. Geef het uit handen en laat mij jouw online zichtbaarheid vergroten.