Tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief

tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief

Blog   •   17 augustus 2020

Je hebt een vacature voorbij zien komen die je helemaal ziet zitten. De werkzaamheden lijken je uitdagend en afwisselend, de vereisten sluiten perfect aan op jouw kennis en ervaring en het bedrijf biedt gunstige arbeidsvoorwaarden. Het enige wat er nu moet gebeuren, is dat jij laat weten dat je geïnteresseerd bent. Correctie: de aangewezen persoon voor de openstaande vacature bent.

Het schrijven van een sollicitatiebrief is helaas niet simpel.
Waar moet je beginnen?
Wat zet je er sowieso in en wat kun je beter vermijden?
Hoe val je op?
Hoe benoem je jouw pluspunten zonder arrogant over te komen?

Om je op weg te helpen geef ik deze week een aantal tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief. Zo is jouw brief binnen no time klaar en begint het spannendste gedeelte; het afwachten op een reactie.

Geef voorbeelden

Vanzelfsprekend vertel je dat jij uitermate geschikt bent voor de desbetreffende functie, maar leg vooral uit waarom dat zo is. Geef voorbeelden waarom je de juiste kandidaat bent, zodat de werkgever een duidelijk beeld van je krijgt.

Waaruit blijkt dat jij creatief bent? Heb je in het verleden een expositie gehouden, kleding ontworpen of bedenk je tijdens je huidige functie altijd nieuwe slogans voor campagnes?

Ben je een leergierig persoon? Waaruit blijkt dit? Heb je bijvoorbeeld verschillende opleidingen of cursussen gevolgd en/of ga je graag naar lezingen?

Wat je kwaliteiten ook zijn, vul ze aan met een voorbeeld. Show, don’t tell!

Toon persoonlijkheid

Kijk naar het imago van het bedrijf waar je wilt solliciteren. Ga na of ze een formele uitstraling hebben of vooral eigentijds en eigenzinnig overkomen. De schrijfstijl die je gaat gebruiken, pas je hierop aan.

Laat je brief daarnaast ook altijd nakijken door ten minste twee personen. Zo kunnen fouten worden verwijderd, hetzelfde geldt voor niet lekker lopende zinnen. Een foutloze, gestructureerde brief zegt iets over jou. Dat je heel secuur bent bijvoorbeeld.

Aandachtspuntje: kies je voor de informele schrijfstijl? Sluit je brief dan niet af met hoogachtend of met vriendelijke groet. Deze afsluiters zijn te formeel en bovendien ook nog eens saai. Verzin daarom wat anders.

Bewaar het overzicht

Een overzichtelijke brief leest fijner en ziet er uitnodigend uit. Zorg daarom voor een goede opbouw en kies voor alinea’s die ieder een duidelijk onderwerp behandelen.

Een voorbeeld van een opzet voor een sollicitatiebrief:
– Een openingsalinea waarin staat dat je wilt solliciteren en waarom.
– Een alinea over je achtergrond en relevante werkervaring.
– Een alinea waarin je aangeeft waarom de vacature je interessant lijkt en waarom je denkt dat je in het gevraagde profiel past.
– Een alinea over waarom je juist bij dit bedrijf wil werken. Geef aan waarom zij in jouw ogen de perfecte, nieuwe werkgever zijn.
– Een afsluitingsalinea waarin je aangeeft graag op gesprek te willen komen om je motivatie verder toe te lichten en een verwijzing naar het bijgevoegde curriculum vitae.

Vermijd ik aan het begin van de zin

Ik solliciteer op deze functie, omdat…
Ik ben van mening dat ik geschikt ben, omdat…
Ik heb twee jaar bij (naam bedrijf) gewerkt en daarna ben ik…

Een zin vaak met ik beginnen ziet er op de eerste plaats erg onaantrekkelijk uit. Daarnaast komt het een beetje kinderlijk over en laat het zien dat je niet erg sterk bent in schriftelijke communicatie.

Hoe je dat oplost? Door signaalwoorden te gebruiken. Woorden als bovendien, ook, daarnaast, echter, zoals. Ze geven je verhaal een ritme en zorgen ervoor dat de lezer eenvoudiger verbanden legt. Probeer wel te variëren. Als je teveel van hetzelfde signaalwoord gebruikt, wordt het alsnog eentonig en saai.

Kies voor de actieve vorm

Schrijf zinnen zoveel mogelijk in de actieve vorm. Zinnen waarin het onderwerp lijdend is en dus to the pointzijn. Lijdende zinnen zijn namelijk langdradig en worden snel als verwarrend ervaren.

Voorbeeld van een lijdende zin:
Er wordt om 10 uur een ronde van sollicitatiegesprekken gehouden.
Voorbeeld van een actieve zin:
Ik houd om 10 uur een ronde van sollicitatiegesprekken.

Ander voorbeeld van een lijdende zin:
Door de achtergrondgeluiden werd Pietje continu afgeleid en daarom was het afronden van zijn werk voor hem niet mogelijk.
De actieve vorm is:
Pietje kon zijn werk niet afronden, omdat hij continu werd afgeleid door de achtergrondgeluiden.

Moet je passieve zinnen helemaal vermijden? Nee niet per se. Soms leest het nu eenmaal prettiger als je het afwisselt, maar probeer de actieve zinnen wel te laten overheersen.

Je grammaticakennis voor het schrijven van de brief nog even opkrikken: grammaticaregels #1.

Dingen die je wilt vermijden

Naast absolute do’s zijn er natuurlijk ook don’ts die ik met je wil bespreken. Zoals het gebruiken van clichés en benoemen van je zwakke kanten. Natuurlijk heb je minder goede eigenschappen (lees: verbeterpunten), maar die hoef je echt niet te delen in een sollicitatiebrief. Dit soort zaken komen later tijdens een sollicitatiegesprek wel aan bod.

Voorbeeld: Heb je tijdens je huidige baan af en toe presentaties gehouden, maar heb je het al een tijd niet gedaan? Kies er dan toch voor om te zeggen dat je ervaring hebt met het houden van presentaties in plaats van te vermelden dat je enige ervaring hebt en het bovendien al een tijd niet hebt gedaan. Belicht de positieve zaken en laat bescheidenheid nu even achterwege.

Benoem niet letterlijk de zaken die ook al in je cv vermeld staan. Je mag wel zeggen waar je in het verleden gewerkt hebt, maar enkel om aan te tonen dat de werkzaamheden die je daar deed perfect aansluiten op de vacature. Alles wat je in de brief zegt, moet wat toevoegen. Het moet geen opsomming of herhaling van je cv zijn.

Meer tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief

Heb je na het lezen van dit artikel inspiratie opgedaan? Aan de slag dan!
Omdat ik je nog veel meer wil vertellen over dit onderwerp plaats ik binnenkort nog een ander artikel met tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief. Houd mijn blog dus in de gaten als jij je op dit moment in een sollicitatiefase bevindt. Als je meer wilt weten over een specifiek onderwerp, laat me dat dan weten via het contactformulier (zie gele knop onderaan dit bericht).

Hulp nodig bij het (her)schrijven van een sollicitatiebrief? Als tekstschrijver kijk ik naast het schrijven van online teksten ook sollicitatiebrieven na.

Contact

Welkom! In mijn blog lees je alles over tekstschrijven. Op zoek naar tips, informatie of inspirerende artikelen over het schrijven van (online) content? Iedere twee weken plaats ik een nieuw bericht.

Verzoekjes of opmerkingen?
Ik schrijf graag over dingen die jou interesseren. Laat het me weten: info@tekst-atelier.nl

Heb jij een onderneming en wil je ook graag een blog beginnen? Houd mijn blog dan in de gaten voor tips.

Geen tijd of inspiratie om zelf een blog bij te houden? Een tekstschrijver inhuren voor het schrijven van blogs is een waardevolle investering. Geef het uit handen en laat mij jouw online zichtbaarheid vergroten.