Taalfoutjes #1

Taalfoutjes - met deze tips voorkom je ze

Blog   •   6 juli 2020


De Nederlandse taal is ingewikkeld. Dat is niets nieuws. Maar wist je dat men over het algemeen veel dezelfde foutjes maakt. Foutjes die eigenlijk helemaal niet gemaakt hoeven te worden, omdat de regels niet zo moeilijk zijn. Als je ze kent tenminste.

Maak je regelmatig dezelfde hardnekkige taalfouten en wil je ze voor eens en voor altijd uit jouw leven bonjouren? In dit artikel zet ik de meest voorkomende taalfoutjes op een rijtje.

Gebeurt en gebeurd

Ja, dit is voor velen van ons een ingewikkelde kwestie. Waarom? Omdat gebeurd/gebeurt altijd aanvoelt als een voltooid deelwoord. Veel mensen schrijven het daarom standaard met een D op het einde. Maar, in sommige gevallen is dat toch echt fout. Wanneer? Als datgene waarover jij het hebt nog niet is gebeurd.

Voorbeeld:
1. Het gebeurt wel eens dat Pietje te laat op school komt.
2. Wat is er gisteren in dat restaurant gebeurd?

In voorbeeld 1 gaat het om een werkwoord in de tegenwoordige tijd.
Je gebruikt dus de derde persoon: stam + t.

In voorbeeld 2 gaat het om een voltooid deelwoord. Een voltooid deelwoord wordt altijd vergezeld door een persoonsvorm. In dit geval: is. Wat is er gebeurd? Het gaat om iets dat in het verleden heeft plaatsgevonden. Je schrijft gebeurd in dit geval dus met een d op het einde.

Meer weten over het o.a. correct schrijven van een voltooid deelwoord: lees dan ook het artikel met grammaticaregels.

Die en dat

De jongen die mij hielp, is erg aardig.
Het meisje dat in die winkel werkt, ken ik niet.

Het verhaal dat werd verteld, was interessant.
De menukaart die hij heeft gemaakt, is overzichtelijk.

Regelmatig lees ik artikelen waarbij de woorden die en dat verkeerd worden toegepast. Maar als je het onderstaande onthoudt, is het eigenlijk heel erg simpel.

Die gebruik je om te verwijzen naar een de-woord.
Dat gebruik je om te verwijzen naar een het-woord.

Feestdagen met óf zonder hoofdletter

De feestdagen standaard met een hoofdletter schrijven. Of gewoon helemaal nooit. Wanneer ik teksten lees waarin het onderwerp de feestdagen is, zie ik dat men vaak voor een van deze opties kiest.

Wat juist is? De officiële namen van feestdagen schrijf je met een hoofdletter. Kerstmis, Sinterklaas, Nieuwjaar, Pasen, Witte Donderdag en Goede Vrijdag dus. De informele aanduidingen van feestdagen schrijf je met een kleine letter. Voorbeelden hiervan zijn kerst, eerste paasdag en paasvakantie.

Apostrof-s

A. Volgens mij is Karels auto rood.
B. Ik denk dat Karel’s auto een blauwe kleur heeft.

Wat is correct?
Antwoord A.

In het Nederlands schrijven we de bezits-s altijd aan het woord vast.
Behalve als het woord eindigt op a, i, o, u of y.

Voorbeelden: Anna’s brief was ontroerend, Harry’s verhaal was erg grappig, Otto’s woordenboek is verdwenen.

Er van uitgaan, er vanuitgaan óf ervan uitgaan

De correcte wijze is ervan uitgaan. Tenzij er woorden tussen eren vanworden geplaatst. Waarom? Omdat het hele werkwoord uitgaan vanis. Het woordje er schrijf je altijd vast aan het voorzetsel dat erop volgt.

Voorbeelden van voorzetsels zijn: voor, achter, naast, in, op, door, over, uit, boven, onder, om, tegen en aan.

Voorbeeld: Je kunt ervan uitgaan dat ik morgen op visite kom.
Je kunt er in principe van uitgaan dat ik morgen op visite kom.

Zelfstandige naamwoorden los van elkaar

Account manager
Circus tent
Parkeer regels
fulltime baan
Management assistent

Dit zijn voorbeelden van woorden die ik recentelijk voorbij heb zien komen en ze zijn allemaal incorrect geschreven. Het gaat namelijk om twee zelfstandige naamwoorden die bij elkaar horen en daarom schrijf je ze aan elkaar. Ook als het om Engelse woorden gaat. En zeg nu zelf, parkeerregels ziet er toch ook veel logischer uit dan parkeer regels?

Taalfoutjes voorkomen

Heb je na het doornemen van dit artikel een vraag voor mij? Of is het je na het lezen van alle taalfoutjes juist gaan duizelen en zou je het schrijven van een tekst liever uitbesteden aan iemand die weet hoe je dat aanpakt? Stuur me een berichtje. Ik ben benieuwd wat ik voor je kan betekenen.

Contact

Welkom! In mijn blog lees je alles over tekstschrijven. Op zoek naar tips, informatie of inspirerende artikelen over het schrijven van (online) content? Iedere twee weken plaats ik een nieuw bericht.

Verzoekjes of opmerkingen?
Ik schrijf graag over dingen die jou interesseren. Laat het me weten: info@tekst-atelier.nl

Heb jij een onderneming en wil je ook graag een blog beginnen? Houd mijn blog dan in de gaten voor tips.

Geen tijd of inspiratie om zelf een blog bij te houden? Een tekstschrijver inhuren voor het schrijven van blogs is een waardevolle investering. Geef het uit handen en laat mij jouw online zichtbaarheid vergroten.