Henriëtte  

Column   •   August 12, 2016

Suf staar ik naar de tv, waar de nieuwslezer in de vroege ochtend alle ellende van de voorgaande dag opsomt. Het moedeloze ietwat geïrriteerde gevoel, waar ik helaas vaker last van heb wanneer ik naar de televisie kijk, komt terwijl ik in mijn yoghurt met muesli roer opzetten.

Dat nieuwsberichten over het algemeen niet overlopen van vreugde is allang bekend, maar de laatste tijd nemen duidelijk twee type nieuwsberichten de overhand. Categorie één wordt trots in beslag genomen door een groep terroristen die op niet al te subtiele wijze het één en ander wil afdwingen. De andere categorie wordt, niet geheel bewust, in beslag genomen door de verwarde man.

De verwarde man is klaarblijkelijk een druk baasje, want hij duikt wekelijks op verschillende plaatsen op. Hij schiet of steekt in het rond en roept om zijn daad extra warrig over te laten komen vaak een aantal harde, onsamenhangende zinnen. Zijn ogen staan ietwat te ver opengesperd en zijn bewegingen zijn abrupt waardoor iedereen die op dat moment in zijn omgeving verkeert zich zo snel mogelijk uit de voeten probeert te maken. Jammer genoeg, maakt de verwarde man vaak een slachtoffer, soms meerdere. Dit komt deels door het verrassingseffect.

Het valt me op dat het zelden om een verwarde vrouw gaat. Terwijl ik om mij heen toch regelmatig een aantal verwarde types voorbij zie komen. Hoe komt dit? Zijn wij vrouwen liever ons warrige zelf binnenshuis? Is dat iets van vroeger uit? De man ging in de ochtend de deur uit om te werken waardoor de stap om buiten de deur abnormaal gedrag te vertonen minder groot bleek. Het leven dat hij leidde speelde immers grotendeels toch al buitenshuis af.

Zijn vrouwen in de loop der jaren wel meer gaan werken, maar hebben we bepaalde normen en waarden niet achter ons gelaten? Zoals het oplossen van onze eigen sores binnen vier muren? Ik weet het niet. Laten we het erop houden dat het iets positiefs is. Mocht ook de verwarde vrouw een categorie in het nieuws afdwingen dan wordt het pas echt oppassen geblazen.

WORD JE ENTHOUSIAST VAN MIJN COLUMNS?

VOLG ME OP LINKEDIN ZODAT JE EEN MELDING KRIJGT WANNEER IK EEN NIEUWE COLUMN PLAATS OF HOUD MIJN WEBSITE IN DE GATEN.