GOUDEN NIEMENDALLETJE

Column   •   August 26, 2016

In het stoffige hokje van circa één bij één meter probeer ik een zo gunstig mogelijke houding aan te nemen. Ik draai een kwartslag en zie via de tweede spiegel ook mijn achterkant in vol ornaat. Hiervoor bedankt H&M, vooral in combinatie met het TL-licht zie ik een kant van mezelf waarmee ik graag geconfronteerd word. Me lang sip voelen is nutteloos, dus ik besluit de kleurrijke bikini zo snel mogelijk af te rekenen om daarna met een vriendin neer te ploffen op een terras voor een ijskoffie met een beetje slagroom.

Terwijl ik een slok van mijn goddelijke drankje neem, hoor ik een aantal krakende stemmen achter mij discussiëren. De hittepetitjes lijken het niet eens te zijn over bepaalde kledingvoorschriften die anno 2016 echt niet meer kunnen. Mijn vriendin tikt me aan en fluistert: ‘Sommige dingen kunnen inderdaad niet meer.’  Ik volg de richting van haar wijsvinger en zie een vrouw van rond de vijftig in een Coolcat-achtige outfit een stuk kaas afrekenen op de markt.

De oude besjes maken zich echter helemaal niet druk om de vrouw in de jeugdige outfit. Ze hebben het over het meest besproken kledingstuk van afgelopen week, de boerkini. Het gewaad dat het gehele lichaam behalve het gezicht bedekt en waarmee de drager andere mensen op het strand een onbehagelijk gevoel geeft. Het zou verwijzen naar het extremisme. Dat extremistische moslima’s helemaal niet op het strand mogen komen doet er blijkbaar niet toe. Dat een lading witte, buitenproportionele figuren inclusief cellulitis en spataderen zichzelf in een onflatteus badpak met inkepingen propt, omdat dat nu mode is ook niet. In mijn ogen zijn er wel meer kledingvoorschriften waar met name op het strand een verbod op moet komen.

Hoe het ook zij, de hamvraag is: ‘Wat gaat een boerkiniverbod ons brengen? Moslima’s die nu in een boerkini naar het strand gaan zullen niet meer gaan en thuis blijven. Ze zijn uit het zicht, maar wat bereiken we daar mee? Daarnaast is het tot op heden - even afkloppen - nog niet voorgekomen dat iemand zichzelf in een boerkini heeft opgeblazen, dus waarom associëren wij de boerkini met terrorisme? Een hoofddoek in combinatie met een lange jurk op het strand mag wel, een boerkini niet. Kan iemand mij het verschil vertellen?

De boerkini heeft in mijn ogen ook wat voordelen. Sprake van een confrontatie-momentje zoals vanochtend in een overbelicht pashokje is er niet. Het constant inhouden van de buik en een grote fles zonnebrandcrème meeslepen naar het strand is beide niet nodig. De kans op een zonnesteek is door een continue bedekt hoofd bovendien ook minder groot en je vriendin kwijtraken is met haar roze boerkini vrijwel onmogelijk.

Beter laten we iedereen zijn eigen keuzes maken. De één loopt graag in een gouden speedo op het strand, de ander in een boerkini. Zolang niemand van ons verwacht dat we in een gouden niemendalletje of zwemjurk het water ingaan kunnen we best een toptijd hebben, toch?

WORD JE ENTHOUSIAST VAN MIJN COLUMNS?

VOLG ME OP LINKEDIN ZODAT JE EEN MELDING KRIJGT WANNEER IK EEN NIEUWE COLUMN PLAATS OF HOUD MIJN WEBSITE IN DE GATEN.