Wat is B1 schrijven?
Blog • 22 juni 2020
Wil je dat zoveel mogelijk mensen jouw teksten moeiteloos kunnen lezen en begrijpen?
Schrijf je teksten dan op B1-niveau.
Maar, wat is B1-niveau?
Er bestaan 6 taalniveaus om aan te geven hoe goed iemand een taal beheerst. De taalniveaus zijn: A1, A2, B1, B2, C1 en C2. Spreek je een taal op A1 niveau, dan ben je op de hoogte van de basis. Je hebt een kleine woordenschat waarmee je een basisgesprek kunt voeren. Beheers je de taal op C-niveau, dan is het lezen van langere, ingewikkelde teksten voor jou geen uitdaging. Verbanden leggen en conclusies trekken gaan in dit geval dan ook zonder problemen.
De gemiddelde Nederlander
Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen (60%) in Nederland taalniveau B1 hebben. Teksten lezen gaat hen prima af. Als ze tenminste niet vol staan met ingewikkelde woorden en constructies.
Wist je dat veel bedrijven op taalniveau C1 communiceren met hun klanten? Beetje gek als je nagaat dat het grootste gedeelte van de Nederlanders de boodschap hierdoor minder goed begrijpt. Veel bedrijven besluiten daarom steeds vaker om hun teksten te vereenvoudigen. Zodat de tekst gemakkelijk wegleest en niet voor onduidelijkheid zorgt.
Uit de praktijk
Zelf heb ik – ongeveer zeven jaar geleden – in de incassobranche gewerkt. In deze tijd verstuurden we veel standaardbrieven die vol stonden met juridische termen en moeilijkere woorden. Na het lezen van zo’n brief belden veel mensen boos of in paniek op. In mijn ogen logisch. Als je niet exact begrijpt wat er staat, voel je je sneller aangevallen of bedreigd.
Voorbeeldzin: Indien u de openstaande vordering niet binnen twee dagen voldoet, achten wij ons genoodzaakt om de gerechtelijke procedure op te starten. Het overdragen van het dossier gaat gepaard met (hoge) executiekosten.
Alternatief: Kunt u het openstaande bedrag niet binnen twee dagen betalen? Wij zullen het dossier dan aan de deurwaarder geven. De deurwaarder zal samen met u naar een oplossing zoeken. Houd u er rekening mee dat de deurwaarder voor zijn diensten kosten in rekening brengt.
Jouw klant bereiken
Als bedrijf wil je dat jouw klanten je begrijpen. Zorg er tijdens het schrijven van een tekst daarom voor dat deze niet te ingewikkeld wordt. Denk voordat je begint goed na over jouw doelgroep en het kennisniveau van de lezer.
Tips voor het opbouwen van een B1 tekst
– Begin met de hoofdboodschap. Wat wil je met jouw tekst vertellen? Zet het vooraan.
– Maak korte zinnen van maximaal 15 woorden en gebruik zo min mogelijk ingewikkelde woorden.
– Schrijf korte alinea’s en gebruik witregels en tussenkopjes.
– Gebruik opsommingen – zoals deze – om informatie uit te lichten.
– Vermijd lange zinnen en geef niet te veel informatie; blijf bij de kern.
Natuurlijk wil jij graag zo veel mogelijk vertellen over jouw product of dienst. Maar, probeer niet te veel info in één stuk tekst te proppen en geef zo min mogelijk technische info. Denk tijdens het schrijven altijd aan de lezer. Wat willen zij weten? Heb je toch heel veel te vertellen? Schrijf dan twee artikelen i.p.v. één.
Lees ook: aandacht van lezers vasthouden
Meer informatie over B1 schrijven
Zou je graag teksten schrijven die gemakkelijk weglezen?
Teksten die jouw doelgroep zonder moeite kunnen begrijpen?
Houd ze dan eenvoudig. Laat vakjargon achterwege en probeer moeilijke woorden uit de weg te gaan.
Het laten schrijven van content liever uitbesteden? Stuur me een berichtje.
Ik ben benieuwd wat ik voor je kan betekenen.
Heb jij een onderneming en wil je ook graag een blog beginnen? Houd mijn blog dan in de gaten voor tips.
Geen tijd of inspiratie om zelf een blog bij te houden? Een tekstschrijver inhuren voor het schrijven van blogs is een waardevolle investering. Geef het uit handen en laat mij jouw online zichtbaarheid vergroten.