6 TIPS VOOR HET VERZINNEN VAN STERKE TITELS

Tips voor het schrijven van een sterke titel - titels verzinnen

Blog   •   11 januari 2019

Een blogbericht, column of een offline tekst: ze hebben allemaal een sterke titel nodig. Zo’n pakkende kop, die aanspreekt en aanspoort verder te lezen. Want, in slechts enkele seconde wordt door lezers bepaald of een tekst de moeite waard is door te nemen. Is de titel niet interessant of onduidelijk, dan scrolt men verder… op zoek naar een bericht met een aankondiging die hen wel aanspreekt.

Het belang van een goede titel mag dus duidelijk zijn, maar hoe ontwikkel je een pakkende kop? 

Kort & krachtig

In het bericht dat jij hebt geschreven ga je diep in op de informatie die je wilt delen, dus houd de kop kort en krachtig. Het moet aangeven waar de tekst overgaat, maar niet de volledige strekking weggeven. Men moet natuurlijk nog wel reden hebben om verder te lezen.

Een vleugje humor

Ben jij goed in het verzinnen van woordspelingen, zet deze gave dan vooral in tijdens het verzinnen van een titel. Een originele woordgrap valt op en wordt gewaardeerd. Mits deze goed is. Ga niet geforceerd lollig doen, want een slecht geplaatste of uitgekauwde grap werkt averechts.

Verplaats je in de lezer

Schrijf teksten die mensen helpen, informeren en/of enthousiasmeren. Ga na wat zij aan de content hebben en schrijf niet enkel voor zoekmachines. Focus niet op het creëren van een titel die door Google wordt gewaardeerd, maar denk na over wat de lezer zal triggeren om verder te lezen.

Lees ook: Tips SEO teksten schrijven

Blijf nuchter

Natuurlijk is het soms heerlijk om over de top te gaan, maar houd er rekening mee dat wij Nederlanders een nuchter volk zijn. Overdrijven, een overmatig gebruik van uitroeptekens en grootse beloftes doen, heeft over het algemeen weinig zin.

Schrijf titels die aangeven waar de tekst overgaat, zodat men weet wat te verwachten. Lijstjes blijven populair, zoals vijf tips voor het schrijven van SEO-teksten en zes redenen waarom bloggen een goed idee is. Ben je volledig blanco, dan kun je een zinsnede of citaat uit de tekst gebruiken. Wellicht niet de meest originele optie, maar wel effectief.

Doe inspiratie op

Zie jij op het internet, in een tijdschrift of folder een pakkende titel? Noteer deze. Zo kun je wanneer het niet lukt een titel te verzinnen jouw notities met pakkende koppen doorlezen en inspiratie opdoen. Ook kun je op het internet zoeken naar artikelen die dezelfde strekking hebben als jouw bericht. Welke kop staat hierboven en waarom spreekt deze je wel of niet aan?

Bedenk de kop achteraf

Alhoewel veel mensen eerst een kop verzinnen waarna ze een artikel schrijven, adviseer ik juist eerst te beginnen met het opstellen van de tekst. Lukt het niet er binnen enkele minuten één te verzinnen? Sla jouw tekst op en kom er later die dag op terug. Een goede kop kan je zomaar ineens te binnen schieten.

Dit waren de 6 tips voor het verzinnen van sterke titels; hopelijk gaan ze je van pas komen. Lukt het niet om een pakkende titel te verzinnen die mensen aanspoort om jouw bericht te lezen? Als SEO tekstschrijver en creatief tekstschrijver kan ik je daarbij helpen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Stuur me een bericht.

Welkom! In mijn blog lees je alles over tekstschrijven. Op zoek naar tips, informatie of inspirerende artikelen over het schrijven van (online) content? Iedere twee weken plaats ik een nieuw bericht.

Verzoekjes of opmerkingen?
Ik schrijf graag over dingen die jou interesseren. Laat het me weten: info@tekst-atelier.nl

Contact

Heb jij een onderneming en wil je ook graag een blog beginnen? Houd mijn blog dan in de gaten voor tips.

Geen tijd of inspiratie om zelf een blog bij te houden? Een tekstschrijver inhuren voor het schrijven van blogs is een waardevolle investering. Geef het uit handen en laat mij jouw online zichtbaarheid vergroten.